Kenniscentrum | Exclusieve Schoorstenen

Schoorsteen impregneren | Exclusieve Schoorstenen

Geschreven door Wilbert Hendriksen | 12-9-24 9:20

Veel huiseigenaren staan er niet bij stil hoe gevoelig hun schoorsteen is voor vocht, vorst en andere weersomstandigheden. Als experts in prefab schoorstenen en onderhoud weten wij precies hoe je een schoorsteen in topconditie houdt. Met jarenlange ervaring begrijpen we het belang van impregneren en kunnen we je helpen de juiste stappen te zetten om schade te voorkomen.

In deze blog leggen we uit waarom het impregneren van een schoorsteen zo belangrijk is, hoe het proces in z’n werk gaat en welke voordelen het heeft voor de levensduur en uitstraling van je schoorsteen. Zo ben je goed voorbereid om je schoorsteen optimaal te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

In deze blog duiken we diep in het belang van impregneren voor je prefab schoorsteen. We behandelen:

  1. Waarom is impregneren zo belangrijk?
  2. Impregneren in de fabriek: De beste aanpak
  3. Impregneren op de bouwplaats
  4. Onderhoud na vijf jaar: Niet vergeten!
  5. Bescherming tegen vocht en vorst
  6. Zorg voor langdurige bescherming

Waarom is impregneren zo belangrijk?

Prefab schoorstenen, afgewerkt met keramische steenstrips, moeten altijd geïmpregneerd worden om ze goed te beschermen. Impregneren zorgt ervoor dat de schoorsteen langer meegaat en er mooi blijft uitzien.

De steenstrips worden met lijm aan de schoorsteen bevestigd, dus het is belangrijk dat er geen vocht in of achter deze strips komt. Als dat wel gebeurt en het vriest, kunnen de strips losraken.

Bij een schoorsteen die gebruikt word voor een kachel, zorgt de warmte van de kachel ervoor dat de schoorsteen van binnenuit droog gestookt word. Tegenwoordig worden veel schoorstenen echter niet meer als uitlaat voor kachels gebruikt. Daardoor drogen ze minder snel en kan vocht een probleem worden. Impregneren helpt om dat vocht buiten de deur te houden.

Impregneren in de fabriek: De beste aanpak

Wanneer een prefab schoorsteen in de fabriek wordt gevoegd, wordt deze meestal ook meteen geïmpregneerd. In de fabriek heb je namelijk ideale omstandigheden om dit goed uit te voeren. De schoorsteen kan daar een paar dagen rustig drogen, wat voor een beter resultaat zorgt. Bovendien kun je in de fabriek overal makkelijk bij, zodat de schoorsteen grondig behandeld kan worden.

Als het mogelijk is, heeft impregneren in de fabriek altijd de voorkeur. Het is de meest efficiënte manier om de schoorsteen optimaal te beschermen.

Impregneren op de bouwplaats

Soms is het niet mogelijk om de schoorsteen in de fabriek te voegen. Bijvoorbeeld als de voeger het voegsel op de bouw zelf mengt, zodat de voegkleur precies aansluit op de rest van het huis. In zulke gevallen is het belangrijk dat de schoorsteen ook op de bouwplaats geïmpregneerd wordt. De prefab schoorsteenleverancier levert vaak het impregneermiddel mee.

Het proces is vrij simpel: je sproeit het impregneermiddel over de schoorsteen en zorgt ervoor dat zowel de steenstrips als de voegen goed bedekt zijn.

Onderhoud na vijf jaar: Niet vergeten!

Het is voor iedereen duidelijk dat een schoorsteen bij de productie geïmpregneerd moet worden. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat dit proces elke vijf jaar herhaald moet worden. Dit is belangrijk voor zowel de levensduur als de uitstraling van de schoorsteen.

Dit geldt trouwens niet alleen voor prefab schoorstenen, ook traditionele schoorstenen moeten regelmatig geïmpregneerd worden.

Particulieren kunnen dit zelf doen, maar vaak wordt er een professionele partij ingeschakeld, zoals BM Holland. Voor aannemers en bouwbedrijven kan dit ook een mooie service zijn om aan klanten te bieden.

Bescherming tegen vocht en vorst

Impregneren is dé manier om te voorkomen dat vocht en vorst je prefab schoorsteen beschadigen. Zonder die beschermende laag kan vocht de steenstrips binnendringen, wat vooral in de winter kan leiden tot loslatende stenen en structurele schade.

Impregneren verlengt niet alleen de levensduur van de schoorsteen, maar houdt hem ook langer mooi. Of het nu gaat om een nieuwe schoorsteen of om onderhoud na een paar jaar, impregneren is altijd een slimme stap om problemen te voorkomen.

Zorg voor langdurige bescherming

Regelmatig impregneren beschermt niet alleen je schoorsteen, maar voorkomt ook dure reparaties in de toekomst. Het is een simpele actie met een grote impact op de duurzaamheid van je woning. Voor aannemers en bouwbedrijven is het een logische stap om dit aan te bieden als onderdeel van het bouwproces of als extra service.

Heb je plannen om een prefab schoorsteen te plaatsen of moet je bestaande schoorsteen worden onderhouden? Vergeet dan niet impregneren op te nemen in het proces. Zo voorkom je toekomstige problemen en verleng je de levensduur van de schoorsteen.

Wil je meer weten over impregneren of prefab schoorstenen? Neem gerust contact met ons op via info@exclusieveschoorstenen.nl.