Overslaan naar inhoud

Wat is de beste oplossing voor een lekkende schoorsteen? (3 opties)

Als je schoorsteen lekt wil je vaak zelf het dak niet op. Maar als je zelf het dak niet op gaat, hoe weet je dan dat het goed opgelost gaat worden? En wat zijn de oplossingen? 

Een traditionele schoorsteen kan jaren meegaan zonder te lekken. Toch komt het vaak voor dat de bakstenen of het voegsel 'versleten' zijn. Als bakstenen en het voegsel te oud zijn, kunnen ze zich volzuigen met water en dit water naar binnen laten sijpelen. Als een schoorsteen versleten is, zijn er vaak drie opties:

  1. Opnieuw voegen en impregneren.
  2. Schoorsteen helemaal verwijderen.
  3. Prefab overzetschoorsteen.
prefab schoorsteen

Na het lezen van deze blog weet u alle voor- en nadelen van deze 3 opties, zodat je de juiste keuze kan maken voor uw situatie!


Optie 1: Opnieuw voegen en impregneren van de schoorsteen

Als een schoorsteen op tijd opnieuw gevoegd en geïmpregneerd wordt, kan de schoorsteen weer 10-20 jaar meegaan. Als dit echter gedaan wordt wanneer de schoorsteen echt helemaal op is, ben je na 2-3 jaar weer terug bij af en kun je opnieuw beginnen.

Het opnieuw voegen en impregneren van een schoorsteen kan vrij prijzig zijn. Vaak ligt de investering tussen de €800 en €1500. De gaten in de schoorsteen worden dicht gevoegd en daarna wordt de schoorsteen geïmpregneerd. Het impregneren van een schoorsteen houdt in dat de schoorsteen wordt bespoten met een waterafstotend middel. Zo wordt de beschermlaag die vroeger op de schoorsteen zat opnieuw aangebracht. Dit kan alleen als de stenen van de schoorsteen nog goed zijn. Let op: vaak wordt er geen garantie gegeven op deze werkzaamheden.

Ook kan het zijn dat het lood in de schoorsteen wordt vervangen of extra toegevoegd. Op die manier probeert men het oude beschermende lood weer functioneel te maken. Het vervangen van lood gaat vaak goed, maar het kan ook zijn dat de schoorsteen daardoor meer gaat lekken. Dit komt doordat er in de schoorsteen gezaagd moet worden; als dit niet goed afgedicht wordt, lost het niets op.

Optie 2: Schoorsteen helemaal verwijderen

Een schoorsteen kan ook worden verwijderd. De kosten van deze oplossing verschillen per huis. Wij komen vaak woningen tegen waarbij er enorme kosten komen kijken als de schoorsteen verwijderd wordt. Dit komt doordat dan het hele dak van de woning aangepakt moet worden. Vaak is er bij oude schoorstenen asbest aanwezig, waardoor de verwijdering niet wenselijk is. Ook kan het zijn dat er veel werk van binnenuit gedaan moet worden, wat niet altijd wenselijk is. Je kiest dus alleen voor deze optie als je geen schoorsteen meer wilt en de flinke verbouwing redelijk goed uitgevoerd kan worden.

Het verwijderen van een schoorsteen is een investering rond de €1500-2000. Als er sprake is van asbest, of het vervangen van het dak, is de investering veel hoger.

Optie 3: Prefab overzetschoorsteen plaatsen

De overzetschoorsteen is dé langdurige oplossing als u toch een schoorsteen op uw dak wilt. Uw oude schoorsteen wordt dan ingemeten door een aannemer of bouwbedrijf, en nagemaakt in onze fabriek. Deze nieuwe replica schoorsteen wordt dan over uw bestaande schoorsteen heen gehesen. De overzetschoorsteen gaat volledig over uw huidige schoorsteen heen, waardoor het geheel weer als nieuw is met 10 jaar garantie. De schoorsteen gaat dan net zo lang mee als uw oude schoorsteen.

Prefab overzetschoorsteen

Hoe groot en hoe zwaar is een prefab overzetschoorsteen?

De overzetschoorsteen moet over de oude schoorsteen heen. Hierdoor wordt de schoorsteen ongeveer 10 cm groter dan de huidige schoorsteen. Onze ervaring is dat dit vanaf de grond niet te zien is. Een gemiddelde prefab schoorsteen weegt niet meer dan 250 kg. Dat lijkt misschien veel, maar een normaal dak kan dit makkelijk dragen. Hierdoor zijn er dus geen extra constructies nodig voor uw woning.

Hoe wordt een prefab overzetschoorsteen nagemaakt?

Een overzetschoorsteen moet natuurlijk dezelfde uitstraling hebben als uw huis. Hiervoor worden minerale steenstrips gebruikt.

Een minerale steenstrip is een dun laagje baksteen, vervaardigd uit mineralen. Hierdoor lijkt een minerale steenstrip precies op een normale baksteen. Deze strips kunnen nauwkeurig worden nagemaakt van de bestaande bakstenen in een woning. Bijna elke soort baksteen heeft een bijpassende minerale steenstrip. Als deze niet beschikbaar is, kan de baksteen zelfs worden gereproduceerd. Door de minerale steenstrips zijn ze perfect geschikt voor overzetschoorstenen. Net als bij keramische steenstrips worden deze dunne strips op de constructie geplaatst en gevoegd. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om onderscheid te maken tussen de echte en 'nep' bakstenen.

Een groot voordeel van minerale steenstrips is dat ze lichter van gewicht zijn en minder ruimte in beslag nemen.

Minerale steenstrips

Wat kost een prefab overzetschoorsteen?

Een prefab schoorsteen wordt in een fabriek op maat gemaakt. De investering in een overzetschoorsteen kan hierdoor erg variëren. Gemiddeld kost een prefab schoorsteen totaal ongeveer €3500. Deze prijs is inclusief de levering en installatie van de prefab schoorsteen. Klik hier voor onze blog: Wat kost een prefab schoorsteen?

Voor- en nadelen van een overzetschoorsteen: wanneer is het de oplossing voor mijn schoorsteen?

Een overzetschoorsteen is niet voor iedereen de juiste oplossing. Wij geven graag een eerlijk beeld van de voor- en nadelen van prefab overzetschoorstenen.

Voordelen:

  • De woning blijft identiek en origineel.
  • Geen ‘binnenwerk’.
  • Het is een duurzame oplossing voor vele jaren!
  • Een overzetschoorsteen zorgt voor extra isolering. 
  • De schoorsteen heeft 10 jaar garantie.

Nadelen:

  • Soms is het goedkoper om voor andere opties te kiezen.
  • Kleine kleurverschillen; als uw schoorsteen bijvoorbeeld doorloopt op de nok, kan het zijn dat er een klein kleurverschil is. Bij een schoorsteen midden op het dak valt dat niet op.

Wie leveren er prefab overzetschoorstenen?

Een prefab overzetschoorsteen kan worden geleverd door verschillende partijen, en/of eindleveranciers. Een prefab schoorsteen wordt het vaak geleverd door een bouwbedrijf, aannemer, etc. hierdoor kan deze partij direct de installatie verzorgen. Deze bedrijven kopen de schoorsteen in bij een prefab schoorsteen fabriek. 

Dit zijn voorbeelden van prefab schoorsteenleveranciers: 

Een aantal van deze leveranciers leveren en plaatsen direct bij particulieren. Andere leveranciers, net als Exclusieve Schoorstenen, leveren alleen aan handelsbedrijven, aannemers, bouwbedrijven, etc. Dit doen wij omdat wij zien dat de particulier op die manier goedkoper uit is. Deze partijen nemen meerdere schoorstenen per jaar af, en krijgen daarom een betere prijs. Ook zijn ze in de buurt om de prefab schoorsteen in te meten en de installatie te verzorgen.

Lees hier meer hoe u het beste een prefab schoorsteen kan kopen. 

Wie installeert prefab overzetschoorstenen?

Er zijn een aantal leveranciers van prefab schoorstenen in Nederland. Vaak installeren zij die schoorstenen niet zelf. Dit gebeurt door een aannemer, bouwbedrijf, rietdekker, enzovoort. Voor het installeren van een prefab schoorsteen is een kraan en een hoogwerker nodig. Bouwbedrijven, aannemers, etc. die deze machines bezitten, zijn vaak bekend met prefab schoorstenen.

Exclusieve schoorstenen kan u helpen met het vinden van de juiste partij! 

Goede oplossing!

Een lekkende schoorsteen is een vervelend probleem dat om een goede oplossing vraagt. In deze blog hebben we de drie belangrijkste opties voor u op een rij gezet: opnieuw voegen en impregneren, de schoorsteen verwijderen, of kiezen voor een prefab overzetschoorsteen. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw specifieke situatie en budget.

Als u te maken heeft met een lekkende schoorsteen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Het niet oplossen van kan leiden tot hogere kosten en grotere problemen in de toekomst.

Exclusieve Schoorstenen heeft jarenlange ervaring met het leveren en installeren van prefab schoorstenen. Wij zijn SKG-IKOB gecertificeerd, wat betekent dat u kunt rekenen op de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij hebben al meer dan 10.000 schoorstenen geleverd en staan klaar om ook u te helpen.

De volgende stap? Vraag hier direct een prefab overzetschoorsteen aan.