Overslaan naar inhoud

Prefab schoorsteen met minerale of keramische steenstrips?

Een schoorsteen is al jaren hét pronkstuk van een woning. Traditioneel gemetselde schoorstenen worden op een betonplaat gemetseld. Deze betonplaat is zwaar, waardoor een stevige constructie nodig is om de schoorsteen te kunnen dragen. Een prefab schoorsteen is licht van gewicht en zorgt ervoor dat de betonplaat en constructie niet nodig zijn. Een prefab schoorsteen heeft steenstrips om toch de baksteen uitstraling te creëren.

Wij begrijpen dat jij als vakman kwaliteit wil leveren en dat is waarom jij bij Exclusieve Schoorstenen de prefab schoorsteen geheel naar de wens van de klant kan samenstelen. Wij hebben al meer dan 10.000 schoorstenen geleverd en zijn SKG-IKOBB gecertificeerd om onze kwaliteit te garanderen.

Na het lezen van deze blog weet je welke twee soorten steenstrips er gebruikt worden voor prefab schoorstenen.

De body en afwerking van een Exclusieve Schoorsteen

Een prefab schoorsteen wordt gemaakt van PET-schuim. De zijkanten en bovenkant wordt uit een grote plaat gefreesd. Dit geheel wordt aan elkaar gelijmd en bespoten met een brandwerende coating. Dit noemen wij de losse body. Op deze losse body kunnen verschillende afwerkingen geplakt of gemaakt worden:

  • Minerale steenstrips
  • Keramische steenstrips
  • Gekeimd
  • Gestuct

In deze blog behandelen wij alleen prefab schoorstenen met steenstrips. Benieuwd naar de andere opties? Lees dan deze blog over alle verschillende soorten schoorstenen.

Prefab schoorsteen

Wat zijn steenstrips voor prefab schoorstenen?

Een steenstrip is een dunnere baksteen, deze dunne baksteen wordt aan een oppervlak gelijmd, in ons geval de schoorsteen. Deze steenstrips worden net als bij metselwerk gevoegd en geïmpregneerd, waardoor het precies lijkt op normaal metselwerk.

Er worden twee soorten steenstrips gebruikt voor prefab schoorstenen:

Wat zijn keramische steenstrips voor prefab schoorstenen

Een keramische steenstrip is een gezaagde baksteen. Het gebruik van keramische steenstrips komt vooral voor bij nieuwbouwwoningen. De aannemer of het bouwbedrijf levert dan een pallet stenen aan, waarna de keramische steenstrips door de schoorsteenleverancier worden gezaagd en op de schoorsteen geplakt. Dit is vooral ideaal voor nieuwbouwwoningen en projecten, omdat de schoorsteen dan exact dezelfde stenen heeft als de rest van de woning. De schoorsteen wordt net als de woning gevoegd, zodat er geen kleurverschil is.

Keramische steenstrip prefab schoorsteen

Wat zijn minerale steenstrips voor prefab schoorstenen

Een minerale steenstrip is een soort dun laagje baksteen, gemaakt van mineralen. Een minerale steenstrip lijkt hierdoor exact op een normale baksteen. De bakstenen van een bestaande woning kunnen hierdoor exact nagemaakt worden. Van bijna elke baksteen is er wel een minerale steenstrip beschikbaar. Is die niet beschikbaar? Dan kan de baksteen nagemaakt worden. De minerale steenstrips zijn hierdoor zeer goed toepasbaar voor renovatieschoorstenen of overzetschoorstenen. Net als bij keramische steenstrips worden deze strips op de body geplakt en gevoegd. Hierdoor zie je bijna geen verschil tussen de echte bakstenen en de 'nep' bakstenen.

Een voordeel van minerale steenstrips is dat ze minder zwaar zijn en minder ruimte in beslag nemen.

Minerale steenstrip prefab schoorsteen

Prijsverschil van steenstrips voor prefab schoorstenen

Een keramische steenstrip moet worden gezaagd uit een baksteen. Exclusieve Schoorstenen heeft het zagen van de bakstenen dusdanig geoptimaliseerd dat er bijna geen prijsverschil zit tussen de steenstrips. De keuze tussen een minerale of keramische steenstrip hangt dus alleen af van de beschikbaarheid van de bakstenen.

Kwaliteitsverschil tussen minerale en keramische steenstrips

Tussen de minerale en keramische steenstrips zelf zit geen kwaliteitsverschil. Tenzij er zeer slechte bakstenen aan worden geleverd. Als die worden gezaagd, worden dat niet opeens goede steenstrips.

Wel belangrijk om te weten:

Keramische steenstrips zijn een stuk zwaarder als minerale steenstrips. Deze steenstrips moeten dus goed geplakt worden. Als de schoorsteen leverancier bespaart op lijm, niet lang genoeg laat drogen, of onder verkeerde omstandigheden plakt, kunnen deze van de schoorstenen afvallen. Doordat minerale steenstrips veel minder zwaar zijn blijven ze beter plakken.

Het allerbeste?

Een prefab schoorsteen is een investering voor vele jaren. Het maken van een prefab schoorsteen moet hierdoor met de allerbeste materialen. Want dat verdient u, en uw woning! Wij hebben in de afgelopen 10 jaar al meer dan 10.000 schoorstenen geleverd. Ook zijn wij als enige leverancier in Nederland SKG-IKOB gecertificeerd. 

Bent u benieuwd naar meer informatie? Wij hebben ook een blog geschreven over met welke materialen een prefab schoorsteen word gemaakt, en een blog over waar je een prefab schoorsteen kan kopen.

Of bekijk hier hoe schoorstenen worden gemaakt: