Overslaan naar inhoud

Wat kost een prefab schoorsteen? [inclusief video]

Als aannemer, bouwbedrijf of projectontwikkelaar sta je voor een uitdaging. Je wilt een prachtig bouwproject opleveren, inclusief een stijlvolle schoorsteen die het plaatje compleet maakt. Maar je zit ook met een strakke planning en een budget dat niet eindeloos is. Je overweegt een prefab schoorsteen, maar dan komt die cruciale vraag: wat gaat me dit kosten? Je wilt weten of het een goede keuze is, maar je vindt het lastig om alle factoren die de prijs beïnvloeden te overzien. Je voelt de druk om de juiste beslissing te nemen - een beslissing die niet alleen kosteneffectief is, maar ook voldoet aan de kwaliteitseisen van je project.

Prefab schoorsteen met kapBij Exclusieve Schoorstenen begrijpen we deze uitdaging als geen ander. Met meer dan 10.000 geleverde prefab schoorstenen hebben wij een schat aan ervaring in het adviseren van professionals zoals jij. Onze SKG-IKOB certificering onderstreept onze expertise en commitment aan kwaliteit.

In dit artikel nemen we je mee in de van de kosten van prefab schoorstenen. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de gemiddelde kosten zijn, welke factoren de prijs beïnvloeden, hoe je op lange termijn kunt besparen, en waar je op moet letten bij verborgen kosten.

Dus, laten we eens kijken hoe we jouw project kunnen voorzien van een prachtige schoorsteen, zonder dat je nachtmerries krijgt van de rekening!

Liever een video bekijken? Bekijk hier de video over deze blog: 

De gemiddelde kosten van een prefab schoorsteen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wat kost zo'n prefab schoorsteen nu eigenlijk? Als je een beetje rondvraagt in de bouwwereld, hoor je al snel bedragen tussen de €2000 en €2500 voorbijkomen. Maar voordat je dit bedrag in je begroting noteert, is het belangrijk om te weten dat dit echt een gemiddelde is.

Prijsrange voor standaard prefab schoorstenen

In werkelijkheid kan de prijs van een prefab schoorsteen variëren van ongeveer €1500 voor een eenvoudig model tot wel €8000 voor specialere schoorstenen.

Vergelijking met kosten van traditionele schoorstenen

Nu vraag je je misschien af: "Is dat niet peperduur vergeleken met een traditionele schoorsteen?" Nou, niet per se. Een traditionele gemetselde schoorsteen kan ook zomaar tussen de €3000 en €5000 kosten.

Het grote voordeel van prefab is dat je vaak bespaart op arbeidskosten en constructieaanpassingen. Een prefab schoorsteen is lichter (gemiddeld 50-250 kg tegenover 1000-3000 kg voor een traditionele schoorsteen) en kan meestal in één dag geplaatst worden. Dat scheelt je al gauw een paar dagen arbeidsloon van een metselaar.

Factoren die de prijs van een prefab schoorsteen beïnvloeden

Oké, nu we een globaal idee hebben van de kosten, laten we eens kijken naar wat die prijs nu eigenlijk bepaalt. Want net als bij een auto geldt ook hier: de basisprijs is één ding, maar de extra's maken het verschil.

Grootte en afmetingen: Hoe beïnvloeden ze de kosten?

Het zal je niet verbazen dat de grootte van de schoorsteen een flinke impact heeft op de prijs. Een kleine sierschoorsteen voor een stadswoning is natuurlijk een ander verhaal dan een enorme schoorsteen voor een villawoning.

Materiaalkosten: Kwaliteit heeft zijn prijs

Bij Exclusieve Schoorstenen werken we voornamelijk met hoogwaardig PET-schuim en RVS. Waarom? Omdat deze materialen licht, sterk en duurzaam zijn. Ze gaan jaren mee en zijn bestand tegen weer en wind. Natuurlijk, je kunt ook kiezen voor goedkopere materialen zoals polyester of EPS, maar bedenk dan wel dat je mogelijk inlevert op levensduur en isolatiewaarde.

Afwerking en design: Van basis tot luxe opties

Hier komt het leuke deel: de look van je schoorsteen. Wil je een strakke, moderne uitstraling of juist een klassieke baksteenlook? De keuze voor de afwerking heeft een grote invloed op de prijs. Enkele opties:

  • Minerale steenstrips.
  • Keramische steenstrips.
  • Stucwerk of geschilderde afwerking.

Isolatie en brandwerendheid: Investeren in veiligheid

Een goede isolatie en brandwerende eigenschappen zijn niet alleen prettig, ze zijn vaak ook verplicht. Bij Exclusieve Schoorstenen zijn al onze prefab schoorstenen (die zijn gemaakt met PET-Schuim) standaard voorzien van isolatie en een brandwerende coating.

Complexiteit van het project: Maatwerk vs. standaardoplossingen

Tot slot speelt de complexiteit van jouw specifieke project een rol. Een standaard prefab schoorsteen die helemaal recht moet worden, is uiteraard goedkoper dan een volledig op maat gemaakt exemplaar met bijvoorbeeld aflopende delen. Heb je speciale wensen qua vorm, doorvoeren voor installaties, of moet de schoorsteen passen bij een bijzondere dakconstructie? Reken dan op meerkosten.

Verborgen kosten bij prefab schoorstenen: Waar moet u op letten?

Nu we de kosten hebben besproken, is het tijd om te kijken naar die irritante verrassingen die achteraf op je bordje kunnen komen. Want niemand houdt van onverwachte kosten, toch?

Installatiekosten: Wat kost de plaatsing?

De plaatsing van een prefab schoorsteen is meestal een stuk eenvoudiger dan die van een traditionele schoorsteen. Reken op ongeveer € 1.500-2.000. voor de installatie, afhankelijk van de complexiteit en bereikbaarheid van het dak. Dit omvat meestal:

  • Het gebruik van een kraan of hoogwerker
  • Arbeidsuren van de installateurs

Exclusieve Schoorstenen monteert zelf geen schoorstenen. Dit gedeelte moet je dus zelf verzorgen.

Tijdsbesparing tijdens de bouw

Tijd is geld, zeker in de bouw. Een traditionele schoorsteen metselen kan dagen duren, terwijl een prefab schoorsteen vaak in één dag geplaatst is. Dit betekent:

  • Minder huurkosten voor steigers en andere apparatuur
  • Minder arbeidsuren
  • Snellere projectafronding, wat weer leidt tot tevreden klanten en mogelijk meer opdrachten

Reken maar uit: als je twee of drie dagen bespaart op een project, kan dat zomaar €1000 tot €1500 aan arbeidskosten schelen.

Hoe vraagt je een offerte aan voor een prefab schoorsteen?

Nu je een goed beeld hebt van de kosten en opties, is het tijd om concreet te worden. Hoe zorg je ervoor dat je een offerte krijgt die past bij jouw project?
Om je de beste offerte te kunnen geven, hebben we de volgende informatie nodig:

  1. Afmetingen: Hoogte, breedte en diepte van de gewenste schoorsteen
  2. Daktype en hellingshoek: Is het een plat dak, zadeldak, etc.?
  3. Gewenste afwerking: Bijvoorbeeld minerale steenstrips, stucwerk, etc.
  4. Functionaliteit: Is het een sierschoorsteen of moet er ook een rookkanaal in?
  5. Eventuele speciale wensen of eisen
  6. Planning: Wanneer moet de schoorsteen geleverd worden?

Het offerteproces bij Exclusieve Schoorstenen

Bij Exclusieve Schoorstenen maken we het aanvragen van een offerte zo eenvoudig mogelijk:

  1. Vul ons online aanvraagformulier in of mail ons uw bouwtekeningen
  2. Onze experts bekijken je aanvraag en nemen eventueel contact op voor extra informatie
  3. Na akkoord starten we met de productie, die gemiddeld 4-6 weken in beslag neemt

Nu je alle ins en outs kent van de kosten van prefab schoorstenen, ben je goed voorbereid om een weloverwogen beslissing te nemen voor jouw bouwproject. Je weet nu dat de prijs kan variëren van €1500 tot €8000, afhankelijk van factoren zoals grootte, materialen en afwerking. Maar belangrijker nog, je begrijpt dat een prefab schoorsteen vaak een slimmere investering is dan een traditionele schoorsteen.

Als aannemer of projectontwikkelaar wil je kwaliteit leveren binnen budget en planning. Een prefab schoorsteen kan hierin een cruciale rol spelen door tijd en kosten te besparen zonder in te leveren op uitstraling of functionaliteit.

Bij Exclusieve Schoorstenen hebben we al duizenden aannemers en bouwbedrijven zoals jij geholpen om de perfecte balans te vinden tussen kosten, kwaliteit en esthetiek. Onze expertise, gecombineerd met onze SKG-IKOB certificering, zorgt ervoor dat je met vertrouwen kunt kiezen voor een prefab schoorsteen die perfect past bij jouw project.

Klaar om de volgende stap te zetten? Klik hier om direct een offerte aan te vragen!