Overslaan naar inhoud

Alles wat je moet weten voordat je schoorsteenkap koopt!

Als je al een tijdje aan het zoeken bent naar een nieuwe schoorsteenkap, weet je dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Verschillende soorten, kleuren en materialen zijn er bijna eindeloos. Maar welke is er nou echt geschikt voor jou situatie?

Exclusieve Schoorstenen produceert ongeveer 30 prefab schoorstenen per week, en veel daarvan hebben ook een schoorsteenkap. Ook leveren wij velen losse schoorsteenkappen. Hierdoor hebben wij de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in allerlei verschillende soorten, maten en materialen schoorsteenkappen.

Na het lezen van deze blog weet alles over schoorsteenkappen.

Schoorsteenkap

Verschillende soorten schoorsteenkappen

Er zijn veel verschillende vormen schoorsteenkappen. Denk hierbij een aan dubbele kappen, toogkappen, piramidekappen of lamellenkappen.

Het uitkiezen van deze kap is hierdoor helemaal afhankelijk van de smaak, of wat de architect heeft ingetekend. In deze types zit weinig verschil in bijvoorbeeld de kwaliteit of levensduur. In de verschillende soorten zit wel vaak een prijsverschil.

SchoorsteenkapVerschillende ornamenten op je schoorsteenkap

Hoewel het bij de stijl van de woning moet passen, maakt een ornament de schoorsteen echt af. Een ornament is de vorm die boven op de kap komt. Dit kan van alles zijn, denk aan: een bol, haan, richtingaanwijzer. Heb jij een beter idee? Wij maken het graag voor je!

 

Verschillende materialen van een schoorsteenkap

Een schoorsteenkap kan worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Hoewel Exclusieve Schoorstenen de meeste schoorsteenkappen maken in RVS, geef ik je graag wat voor- en nadelen van de verschillende opties.

RVS-schoorsteenkap

Een rvs-schoorsteenkap heeft een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Dit is een kap die echt jaren onaangetast meegaat. Ook is het goed te bewerken en daarom niet al te prijzig.

Zinken schoorsteenkap

Een schoorsteenkap van zink is prijziger van de rvs-schoorsteenkap.

Koperen schoorsteenkap

Ook de koperen schoorsteenkap is vrij duur, de levensduur van deze schoorsteenkap is wel ontzettend hoog.

Stalen schoorsteenkap

Een schoorsteenkap van staal is de goedkoopste optie. Vaak wordt de schoorsteenkap behandeld waardoor het niet roest. Als dit niet goed gebeurt is de kap niet goed bestand tegen weersomstandigheden.

Verschillende kleuren voor een schoorsteenkap

De meeste materialen kun je een kleur geven. Dit gebeurt in RAL kleuren. Dit is vaak zwart, bruin of grijs. Andere kleuren zijn uiteraard ook mogelijk.

Kosten van een rvs-schoorsteenkap

De prijs van een rvs-schoorsteenkap kun je zo gek maken als je zelf wilt. De grootste factor wat betreft de prijs van een schoorsteenkap is hoe groot die moet worden. Daarna komt de soort/type schoorsteenkap.

Zaken als ornament, vonkengaas of kleur hebben ook invloed op de prijs.

De goedkoopste schoorsteenkap kun je voor ongeveer €400 bestellen. Een gemiddelde schoorsteenkap bedraagt 6-800 euro exclusief btw.Schoorsteenkap

Verschillende aanbieders van schoorsteenkappen

Er zijn veel leveranciers van schoorsteenkappen. Een simpele schoorsteenkap kan bijvoorbeeld door een plaatselijke metaalbewerker gemaakt worden. Als je op zoekt bent naar een uitgebreidere schoorsteenkap is het verstandig om een ervaren schoorsteenkappen leverancier uit te kiezen.

Verschillende leveranciers die wij kennen zijn:

Er zijn nog veel meer bedrijven die schoorsteenkappen leveren.

Luchting en schoorsteenkappen

Een schoorsteenkap heeft weinig invloed op de trek van een houtkachel. Door vonkengaas kan dit een kleine invloed hebben, maar als de schoorsteenkap op de juiste hoogte is zal het verschil bijna niet merkbaar zijn.

Schoorsteenkappen

Installatie van een schoorsteenkap

Het instaleren van een schoorsteenkap is vrij eenvoudig. Vaak zitten de aansluitingen er al (geef deze afmetingen door aan de leverancier zodat die ook in de schoorsteenkap gemaakt kunnen worden).

Er zijn leveranciers die de schoorsteenkap ook installeren, maar vaak is het goedkoper als een bouwbedrijf of aannemer in de buurt deze klus klaart.


Alles over vonkengaas

Wij raden altijd aan om vonkengaas te nemen bij de schoorsteenkap. Dit houdt vonken tegen, maar soms nog belangrijker, vogels. Vogels bouwen met regelmaat nesten in de schoorsteenkap, of zelfs schoorsteen. Dit kan een schoorsteenbrand veroorzaken.

Als je een rieten dak hebt is het verplicht door de verzekeraar. De regels over bijvoorbeeld de maaswijdte kunnen verschillen per verzekeraar. In de meeste gevallen is 1cm bij 1cm toegestaan. Ben je van plan een schoorsteenkap te bestellen voor je houtkachel? Dan is het verstandig om contact te hebben met de verzekeraar over de door hun gestelde eisen.

Schoorsteenkappen

Alles over schoorsteenkappen

Je weet nu alles over schoorsteenkappen, en je kan daardoor een goede keuze maken in welke schoorsteenkap geschikt is voor jou woning. Exclusieve Schoorstenen heeft al honderden schoorsteenkappen door heel Nederland, aan particulieren, bouwbedrijven en bouwmaterialenhandelaren geleverd. Hierdoor weten wij als geen ander waarom kwaliteit belangrijk is. Vraag nu direct een offerte bij ons aan en geniet van de kwaliteit die jou woning verdient!