Overslaan naar inhoud

Hoe monteer je een prefab schoorsteen?

Als je een Exclusieve Schoorsteen hebt besteld wil je hem op de correcte manier op het dak hebben staan. En hierbij geen fouten maken. Wij leveren al jaren prefab schoorstenen en weten daarom dat het niet vanzelfsprekend is dat een schoorsteen correct gemonteerd wordt. In deze blog ga ik je elke stap van het monteren van een prefab schoorsteen vertellen.

Overzetschoorsteen-Breda-10

De stappen zijn:

  1. Voorbereiding
  2. Hijsen
  3. Aluminium profielen
  4. Doorvoeren
  5. Aansluitingen
  6. Dakdekking en lood
  7. Foto & nieuwe afspraak

 

Stap 1: Voorbereiding

Maak het dakvlak gereed voor de plaatsing van de prefab schoorsteen. Breng de sparingen aan voor eventuele schoorsteenkanalen. Verwijder op de positie van de schoorsteen alle tengels en panlatten. En breng voldoende constructief hout aan voor bevestiging schoorsteen.

Stap 2: Hijsen

Monteer na zorgvuldig uitpakken van de schoorsteen de meegeleverde hijsogen op de draadeinden van de schoorsteen. Laat de schoorsteen op de pallet staan. De schoorsteen nooit plat leggen. Dit geeft grote kans op beschadigingen. Mocht de schoorsteen platliggend geleverd worden, dan deze aan de hijsogen hijsend overeind zetten.

Gebruik voor het hijsen van de schoorsteen 4 D sluitingen en een viersprong die minimaal 4x de grootste breedte van de schoorsteen lang is. Mocht dit niet mogelijk zijn gebruik dan een evenaar. Zorg dat de 4 hijsogen gelijkmatig belast worden.

Stap 3: Aluminium profielen

Plaats de schoorsteen op het dak en breng de meegeleverde aluminium bevestigingsstroken aan.  Stel de schoorsteen op de juiste hoogte en controleer of deze te lood staat. Schroef daarna de bevestigingsstroken met schroeven van voldoende lengte en zwaarte vast op de onderconstructie(volhout).  Borg de scharnieren van de bevestigingsstroken met de meegeleverde borgingsschroeven.

Download hier onze principe tekening om te zien hoe dat moet.

Stap 4: Doorvoeren

Breng de eventueel benodigde schoorsteenkanalen aan. Zorg voor een vakkundige waterdichte afwerking van de doorvoeren. Monteer de eventueel meegeleverde schoorsteenkap op de draadeinden met RVS moeren. En zorg dat dit ook waterdicht wordt afgewerkt.

Stap 5: Aansluitingen

Dicht de aansluitingen van de prefab schoorsteen. Bijvoorbeeld op de dakconstructie en de doorvoeren van de schoorsteenkanalen met brandwerend montageschuim.

Dit is belangrijk in verband met inwendige condensatie van de prefab schoorsteen.

Stap 6: Dakdekking en lood

Breng de dakbedekking en het schuine voetlood onder de lokketten waterdicht aan. Rol vervolgens zorgvuldig de loketten/slabben van de prefab schoorsteen af. En verlijm deze onderling aan elkaar om opwaaien tegen te gaan.

Klop het lood of loodvervanger aan met een loodklopper. Doe dit nooit met een normale hamer. Lood moet waterdicht blijven, schroef of spijker daarom nooit in het lood.

Als de schoorsteen is gemaakt met gezaagde minerale stenen moet de schoorsteen gevoegd en geïmpregneerd worden. Als dit niet gebeurt vervalt de garantie.

Stap 7: Foto & nieuwe afspraak inplannen

Stuur ons een foto op van de geplaatste schoorsteen! Wij vinden het altijd leuk om te zien waar de schoorsteen terecht is gekomen.

Een prefab schoorsteen moet elke 5 jaar geïmpregneerd worden. Pak dus samen met je klant de agenda erbij, en plan een afspraak over 5 jaar. Zo blijft de schoorsteen in topkwaliteit, en heb jij over 5 jaar alvast werk!

Eenvoudig te installeren schoorsteen

Op deze manier kun jij de schoorsteen op de juiste manier monteren. Er zijn altijd speciale daken waar het net iets anders moet. Twijfel je nog over de montage in jou geval? Ik help al jaren bouwbedrijven en aannemers met de installatie van onze prefab schoorstenen, bel daarom gerust als je nog vragen hebt over de installatie!