Overslaan naar inhoud

Hoe meet je een schoorsteen in voor een prefab overzetschoorsteen?

Stel je voor: je staat op je dak, meetlint in de hand, en kijkt naar je oude, verweerde schoorsteen. Je weet dat hij vervangen moet worden, met een nieuwe prefab schoorsteen. maar waar begin je? Als huiseigenaar of doe-het-zelver ken je dat gevoel vast wel - die mix van opwinding voor een nieuw project en lichte paniek omdat je niet precies weet hoe je het moet aanpakken.

Bij Exclusieve Schoorstenen begrijpen we die uitdaging maar al te goed. We hebben duizenden prefab schoorstenen geleverd en geïnstalleerd, en weten precies waar onze klanten tegenaan lopen. Daarom delen we in dit artikel stap voor stap hoe je een schoorsteen correct inmeet voor een perfecte pasvorm. Of je nu een lekkende schoorsteen wilt vervangen of overweegt een overzetschoorsteen te plaatsen, deze gids helpt je op weg.

Na het lezen van deze blog weet je alles over het inmeten van een prefab schoorsteen. 

Waarom nauwkeurig inmeten cruciaal is voor je nieuwe prefab schoorsteen

Laten we eerlijk zijn: het inmeten van een schoorsteen is niet de meest leuke klus. Maar het is wel ontzettend belangrijk. Een goed ingemeten schoorsteen zorgt ervoor dat je nieuwe prefab exemplaar als gegoten zit. Geen kieren, geen lekkages, geen gedoe.

Stel je voor dat je een maatpak koopt zonder je maten op te nemen. Grote kans dat je er niet uitziet, toch? Hetzelfde geldt voor je schoorsteen. Een paar centimeter verschil kan het verschil betekenen tussen een waterdichte oplossing en een kostbare miskoop.

Benodigde gereedschappen voor het inmeten van je schoorsteen

Voordat je het dak op klimt, zorg je dat je de juiste tools bij de hand hebt. Gelukkig heb je geen hightech apparatuur nodig. Met deze basisuitrusting kom je een heel eind:

  • Een rolmaat (liefst een stevige, die niet buigt. Zo ben je verzekerd van de juiste maatvoering)
  • Potlood en papier (of een notitie-app op je telefoon)
  • Een smartphone met waterpas-app (zit standaard op de meeste telefoons)
  • Een ladder of hoogwerker (afhankelijk van de situatie)
  • Een camera of smartphone voor foto's

Pro-tip: Zorg dat je gereedschap binnen handbereik is als je eenmaal op het dak zit. Het laatste wat je wilt is steeds op en neer klimmen omdat je iets vergeten bent!

Stap-voor-stap handleiding: Zo meet je je schoorsteen correct in

Nu je weet waarom goed inmeten zo belangrijk is en je je gereedschap klaar hebt liggen, is het tijd om aan de slag te gaan. Volg deze stappen voor een nauwkeurige meting:

  1. Veiligheid eerst: Zorg dat je veilig bij de schoorsteen kunt komen. Gebruik een stevige ladder of huur een hoogwerker als de schoorsteen moeilijk bereikbaar is.
  2. Maak een schets: Begin met het maken van een ruwe schets van je schoorsteen vanaf de grond. Dit geeft je een goed uitgangspunt voor je metingen.werktekening prefab schoorsteen
  3. Meet de basisafmetingen:
    • Meet de breedte van de schoorsteen (beide zijden als hij niet vierkant is)
    • Meet de lengte van de schoorsteen
    • Meet de hoogte van de schoorsteen vanaf het top tot de onderkant schoorsteen/dakpan (of andere dakdekking)
  4. Bepaal de dakhoek: Gebruik de waterpas-app op je smartphone om de helling van het dak te meten. Leg je telefoon plat op het dak en noteer de aangegeven hoek. Of gebruik een hoekgradenpas.

    DSCF6186
  5. Meet de doorvoeren: Als er doorvoeren in je schoorsteen zitten (bijvoorbeeld voor een kachel, rioolontluchting of WTW-installatie), meet dan:
    • De diameter van elke doorvoer
    • De afstand van elke doorvoer tot de zijkanten van de schoorsteen
  6. Maak foto's: Neem duidelijke foto's van de schoorsteen vanuit verschillende hoeken. Zorg dat je ook close-ups maakt van details zoals doorvoeren en de aansluiting op het dak.
  7. Noteer extra details: Kijk goed naar de afwerking van de huidige schoorsteen. Noteer het type steen, de kleur van de voegen en eventuele bijzondere kenmerken.
  8. Controleer je metingen: Meet alles voor de zekerheid nog een keer na. Een dubbele check kan veel ellende voorkomen!

Veelgemaakte fouten bij het inmeten van schoorstenen

Zelfs de meest ervaren klusser maakt wel eens een foutje. Hier zijn enkele veelvoorkomende missers en hoe je ze kunt voorkomen:

  • Verkeerd meten van de dakhoek: Dit is een cruciale maat voor de pasvorm van je nieuwe schoorsteen. Gebruik altijd de waterpas-app en niet je 'oogmaat'.
  • Vergeten van doorvoeren: Zelfs een klein verschil in positie kan problemen opleveren. Meet elke doorvoer nauwkeurig op.
  • Onnauwkeurige metingen: Haast en slordigheid zijn je grootste vijanden. Neem de tijd en meet alles dubbel.
  • Geen rekening houden met verwering: Oude schoorstenen kunnen verweerd zijn. Kijk ook naar de rest van het metselwerk van je huis voor een beter beeld van de originele staat.

Wanneer schakel je een professional in voor het inmeten?

DSCF6185Soms is het verstandiger om een expert in te schakelen. Overweeg professionele hulp in de volgende situaties:

  • Bij een extreem hoog of moeilijk bereikbaar dak
  • Als je dak in slechte staat is of je een rieten dak hebt
  • Bij complexe dakconstructies of historische panden
  • Als je je simpelweg niet veilig voelt om zelf het dak op te gaan

Bedenk: veiligheid gaat boven alles. Een professional kan de klus vaak in ongeveer een uur klaren, dus het is de investering waard.

Onze tips voor een vlekkeloos inmeetproces

Na duizenden schoorstenen hebben we wel wat ervaring opgedaan. Hier zijn onze beste tips:

  • Kies een droge dag: Nat weer maakt je dak glad en je papier onbruikbaar.
  • Overweeg een vierkante sparing: Bij oude schoorstenen met lastige doorvoeren kun je een grotere vierkante sparing maken. Deze kun je later aansmeren met snelbeton en een rubbercoating voor een perfecte afdichting.
  • Denk aan de afwerking: Noteer niet alleen de maten, maar ook details over steensoort, voegkleur en het type lood dat je wilt gebruiken.
  • Overweeg extra's: Denk alvast na over opties zoals een schoorsteenkap met vogelgaas. Dit kan de levensduur van je nieuwe schoorsteen verlengen.

Volgende stappen na het inmeten

Je hebt alle maten verzameld, en nu? Hier zijn de vervolgstappen:

  1. Controleer al je notities en foto's nog een keer.
  2. Lees hier hoe je een prefab schoorsteen kan bestellen als particulier. 
  3. Neem contact met ons op voor een offerte. Stuur alle verzamelde informatie mee.
  4. Wij maken een gedetailleerd ontwerp op basis van jouw metingen.
  5. Na jouw goedkeuring gaan we aan de slag met de productie van je op maat gemaakte prefab schoorsteen.

Een perfect passende schoorsteen begint bij zorgvuldig inmeten

Het inmeten van je schoorsteen lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en aanpak is het goed te doen. Onthoud: precisie is het allerbelangrijkste. Elk detail telt als het gaat om een waterdichte en veilige schoorsteen.

Bij Exclusieve Schoorstenen staan we klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Of je nu zelf inmeet of liever een professional inschakelt, wij zorgen ervoor dat je eindigt met een schoorsteen die perfect past bij jouw huis.

Klaar om je schoorsteen te vernieuwen? Vraag direct een offerte op! Samen zorgen we ervoor dat jouw nieuwe schoorsteen er niet alleen prachtig uitziet, maar ook jarenlang probleemloos functioneert.