Overslaan naar inhoud

3 voor- en nadelen van een prefab schoorsteen

Je overweegt een prefab schoorsteen te gebruiken voor je nieuwbouw- of renovatieproject. Dan is het essentieel om de voor- en nadelen van een prefab schoorsteen te begrijpen. Je wilt bijvoorbeeld weten wat een prefab schoorsteen is, en alle betrokkenen een gerust gevoel geven over deze keuze. Maar je wilt vooral weten wat er fout kan gaan.

Je zoekt online naar de verschillende mogelijkheden. De ene leverancier heeft nog mooiere voordelen dan de andere. Ik begrijp goed dat je dan denkt: wat zijn dan de nadelen? En wat zijn nou écht de voordelen, in plaats van al die tekst-opvulling. 

Exclusieve Schoorstenen levert al jaren alle soorten en maten prefab schoorstenen. En hebben hierdoor veel dingen bij onszelf, en onze collega's fout zien gaan. Steeds vaker zie ik dat als er bijvoorbeeld bezuinigd word op de materialen van de schoorsteen, de 2 jaar niet haalt. Transparantie in kwaliteit is voor ons daarom ontzettend belangrijk. 

In dit artikel bespreken we de essentiële voor- en nadelen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen:

Deze 3 nadelen:

  1. Prijs van de schoorsteen
  2. Lekkages
  3. Gevoel

Deze 3 voordelen:

  1. Gewicht van de schoorsteen
  2. Kwaliteit
  3. Prijs (vergeleken met traditionele schoorsteen)

topgevel prefab schoorsteen

Dit zijn de 3 nadelen van een prefab schoorsteen

Wij beginnen deze blog met de 3 nadelen van een prefab schoorsteen. 

Prijs van een prefab schoorsteen

Als je een nieuwbouwwoning laat bouwen, kun je kiezen uit een traditionele schoorsteen, een prefab schoorsteen of helemaal geen schoorsteen. Een prefab schoorsteen is hier altijd voordeliger dan een traditionele schoorsteen. De andere keuze is helemaal geen schoorsteen. Een open haard of gasuitlaat is steeds vaker verleden tijd voor nieuwbouwwoningen. Een prefab schoorsteen kost gemiddeld €3500. Hierdoor wordt de schoorsteen steeds vaker wegbezuinigd. (Lees hier alles over de prijzen van een prefab schoorsteen.)

Lekkages bij prefab schoorstenen

Als een prefab schoorsteen verkeerd wordt gemaakt of gemonteerd, kan deze lekken. Bij lekkages zien wij dat het lood niet goed is gemonteerd, als het lood bijvoorbeeld niet goed naar beneden afloopt. Ook kan de schoorsteen verkeerd zijn aangesloten op het dak. Dit is natuurlijk erg vervelend! Gelukkig komt dit eigenlijk nooit voor bij een ervaren aannemer/bouwbedrijf. Vaak kan dit vrij eenvoudig opgelost worden door het plaatsen van extra lood. Een prefab schoorsteen van kwaliteit, die goed gemonteerd is, kan niet lekken. Maakt u de prefab schoorsteen zelf van hout, piepschuim of ander materiaal? Dan kan lekkage wel voorkomen. Zorg er daarom voor dat uw prefab schoorsteen professioneel gecoat is, dan kan dit niet voorkomen.

Gevoel van een schoorsteen

Wij horen vaak traditionele bouwbedrijven en aannemers die geen goed gevoel hebben bij een prefab schoorsteen. Woningen worden steeds vaker volledig prefab gemaakt; wat blijft er dan nog over voor de echte vakman? Hierdoor zijn onze prefab schoorstenen nauwelijks te onderscheiden van traditionele schoorstenen.

gestucte prefab schoorsteen

Dit zijn de 3 voordelen van een prefab schoorsteen

Dit zijn 3 voordelen van een prefab.

Het gewicht van een prefab schoorsteen

Een gemiddelde prefab schoorsteen weegt ongeveer 250 kg, terwijl een traditionele schoorsteen wel 2.000 kg kan wegen. Een traditionele schoorsteen moet worden geplaatst op een zware betonplaat, hiervoor is een dure staalconstructie nodig. Dit in tegenstelling tot een traditionele schoorsteen, die op een zware betonplaat moet worden geplaatst, waarvoor een dure staalconstructie nodig is.

De installatie van een prefab schoorsteen op een dak is vrij eenvoudig, veilig en snel. Hier worden veel kosten bespaard in vergelijking met een traditionele schoorsteen.
Bij het metselen van een traditionele schoorsteen moeten de stenen op het dak gebracht en veilig gewerkt worden. Veel aannemers en bouwbedrijven zien dit niet zitten.

De kwaliteit van een prefab schoorsteen

Een prefab schoorsteen heeft een betere kwaliteit. De schoorsteen wordt onder ideale omstandigheden in de fabriek gemaakt. Zo wordt in de fabriek bijvoorbeeld het lood in de body gemaakt, waardoor de schoorsteen goed waterdicht is. Prefab schoorstenen van exclusieve Schoorstenen zijn ook voorzien van een brandwerende coating.

Leer hier meer over de verschillende soorten materialen die worden gebruikt voor prefab schoorstenen.

De prijs van een prefab schoorsteen 

Een gemiddelde prefab schoorsteen kost ongeveer €3500 (inclusief plaatsing). Een traditionele schoorsteen kost een stuk meer, door de benodigde extra constructie, het veilig werken op een dak en de hoeveelheid materialen.

Lees in deze blog meer over de prijs van een prefab schoorsteen.

Exclusieve schoorstenen

Voor elk probleem een oplossing!

U weet nu dat een prefab schoorsteen een voordelige keuze is vergeleken met een traditionele schoorsteen. Dit komt doordat hij lichtgewicht, prijstechnisch interessant en kwalitatief uitstekend is. U weet ook dat het niet hebben van een schoorsteen nog goedkoper en minder lekgevoelig is.

In deze blog hebben wij het kort gehad over de kosten van een schoorsteen, lees deze blog over de prijs van een prefab schoorsteen of vraag een offerte aan voor meer informatie.

Exclusieve Schoorstenen levert al jaren prefab schoorstenen. Hierdoor weten wij goed welke voor- en nadelen een prefab schoorsteen kan hebben. Uit die ervaring weten wij ook dat voor elk probleem een oplossing is. Wij hebben in de afgelopen 10 jaar al meer dan 10.000 schoorstenen geleverd. Ook zijn wij als enige leverancier in Nederland SKG-IKOB gecertificeerd om onze kwaliteit te garanderen. Kom dus gerust met ons in contact als u nog vragen heeft!