Overslaan naar inhoud

Wat is een prefab schoorsteen?

Prefab Schoorstenen Ecxlusieve schoorstenenAls bouwbedrijf of aannemer bouw je aan een topproduct wat jaren goed moet zijn, en het liefst onderhoudsvrij is. Waar je al helemaal niet op zit te wachten is garantie-problemen. De materialen die je gebruikt voor je project moeten dus van topkwaliteit zijn.

Ik kan me hierdoor goed voorstellen dat je jezelf deze vragen als werkvoorbereider, projectleider, projectontwikkelaar stelt: wanneer is een prefab schoorsteen van topkwaliteit? Wat is kostentechnisch het beste? enzovoort. 

Exclusieve Schoorstenen helpt al jaren echte vakmensen aan een duurzame, snelle en kosten-efficiënte oplossing. In deze blog delen wij de kennis die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan. Na het lezen van deze blog weet je alles wat je moet weten over prefab schoorstenen voordat je hem het dak op hijst! Omdat jij, en jouw project het beste verdient!


In deze blog geven wij alle informatie over: 

  1. Wat is een prefab schoorsteen? 
  2. Het materiaal van een prefab schoorsteen;
  3. Het gewicht van een prefab schoorsteen;
  4. Hoe prefab schoorstenen worden gemaakt;
  5. Wat een prefab schoorsteen kost; 
  6. En wie prefab schoorstenen leveren in Nederland. 

Wat is een prefab schoorsteen?

Schoorstenen bestaan al vele eeuwen en hebben in die tijd een flinke transformatie ondergaan. Waar mensen vroeger genoegen namen met een gat in het dak, is de schoorsteen tegenwoordig steeds vaker de pracht en charme van een woning of gebouw.

Een traditionele schoorsteen wordt boven op het dak gemetseld. Zo'n hoeveelheid stenen heeft een enorm gewicht. Hierdoor wordt er speciaal een dikkere of extra stalen constructie gebruikt. Ook de betonplaat waar de schoorsteen op gemetseld wordt, zorgt voor veel extra gewicht. De kosten om de constructie sterk genoeg te maken zijn vaak zo hoog dat de complete schoorsteen wordt wegbezuinigd en vervangen door een ijzeren rookkanaal.

De prefab schoorsteen is hier dé oplossing. Een prefab schoorsteen is een lichtgewicht schoorsteen die in de fabriek wordt gemaakt en op de woning wordt geïnstalleerd. Op die manier is de kwaliteit beter, hoeft er niet op het dak gemetseld te worden, en is alles lichtgewicht.

Welke materialen worden er gebruikt voor prefab schoorstenen?

Een prefab schoorsteen bestaat uit verschillende onderdelen die van verschillende materialen gemaakt zijn: 

  1. Body.
  2. Afwerking (zoals stenen of stucwerk).
  3. Lood.
  4. Montagevoorzieningen.

Er zijn verschillende leveranciers van prefab schoorstenen, verderop in deze blog lees je daar meer over. Verschillende leveranciers betekent verschillende materialen. In dit hoofdstuk leer je alles over welke soorten materialen er gebruikt worden voor prefab schoorstenen. 

Uit welk materiaal wordt een body van prefab schoorstenen opgebouwd? 

ORG_0395De body is de basis van de schoorsteen. Deze moet stevig zijn, maar mag ook niet teveel wegen. Ook moet de gewenste afwerking goed kunnen hechten aan de body. Dit zijn de materialen die worden gebruikt voor het maken van de body's: 

  1. Schoorsteen van PET-schuim 
    PET kent u waarschijnlijk van de frisdrankflessen. Van PET kan ook PET-schuim worden gemaakt. Je krijgt dan een enorm sterke samengeperste plaat. Dat is de basis van onze schoorstenen. Uit deze platen frezen wij de schoorsteen. De uitgefreesde kanten worden aan elkaar gelijmd en geschroefd om het geheel waterdicht te maken. 
    Hierna wordt de body bespoten met een brandwerende minerale coating zodat de schoorsteen een brandveiligheidscertificaat kan krijgen. Deze coating maakt de body uiteraard ook extra waterdicht. 
  2. Schoorsteen van RVS 
    Een RVS-schoorsteen is volledig gemaakt van RVS en heeft een poedercoating in de door u gewenste kleur. RVS en de bewerking ervan is duurder dan een schoorsteen van PET-schuim. RVS geeft een moderne uitstraling en is een oplossing voor tientallen jaren.
  3. Aluminium
    Aluminium wordt vaak ingezet als goedkoper alternatief voor RVS. Het geeft de woning een moderne uitstraling. Onze ervaring is dat er na 4-5 jaar corrosie ontstaat. 
  4. Polyester
    Polyester is het goedkopere alternatief voor PET-schuim. Polyester is lichtgewicht en stevig, maar minder bewerkbaar, minder milieuvriendelijk, en minder brandwerend vergeleken gecoate PET-schuim.
  5. EPS
    EPS staat voor Geëxpandeerd polystyreen. Het is een duur woord voor piepschuim. Een body van piepschuim is licht en het allergoedkoopst. Het nadeel van EPS is dat het niet brandwerend is. 

Afwerking van een prefab schoorsteen

Als de schoorsteen is gemaakt van aluminium of RVS, is de schoorsteen natuurlijk af. Andere body’s moeten nog een afwerking krijgen. Dit kan met bakstenen die worden gezaagd in steenstrips, minerale steenstrips, gestuct, gekeimd enzovoort.

Als de stenen beschikbaar zijn, kunt u die bij ons aanleveren. Wij zagen ze zelf naar strips die wij op uw schoorsteen plakken. Deze optie werkt heel goed voor nieuwbouwprojecten. Voor renovatieprojecten en overzetschoorstenen zijn er niet altijd stenen beschikbaar.

Wij kunnen elke gewenste soort en kleur steen exact laten namaken als minerale steenstrips. Deze dunne plaatjes van mineralen lijken precies op echte bakstenen. Zo kunnen de bakstenen van een bestaande woning nauwkeurig gereproduceerd worden. Bijna elke baksteen heeft een bijpassende minerale steenstrip. Als deze niet beschikbaar is, kunnen we de baksteen repliceren. Minerale steenstrips zijn ideaal voor renovatie- of overzetschoorstenen. Net zoals bij keramische steenstrips worden deze op de body bevestigd en gevoegd, waardoor het verschil tussen echte en 'nep' bakstenen bijna niet te zien is.

Een schoorsteen kan ook worden gestuct of gekeimd. Dan hoeft u alleen maar de juiste RAL-kleur door te geven.

Lood en loodvervangers voor prefab schoorstenen

ORG_0348Elke prefab schoorsteen leverancier levert de schoorsteen met zijn eigen favoriete lood. Een prefab schoorsteen heeft venuslood of de loodvervanger Leadax. Venuslood ziet er hetzelfde uit als traditioneel lood en is ook op dezelfde manier gewalst. Het enige verschil is dat het lood veredeld/voorgepatineerd is. Hierdoor ontstaan er geen strepen op de dakpannen. 

Dit zijn slechtst standaarden. Er kunnen allerlei verschillende soorten lood en loodvervangers gebruikt worden. 

Het lood in een schoorsteen wordt ook wel voetlood, of loodlokketen genoemd.

Montagevoorzieningen

Een prefab schoorsteen wordt op het dak gehesen. Daarom zit er een hijsvoorziening aan de bovenkant van de prefab schoorsteen. Ook zijn er eenvoudige scharnierverbindingen gemonteerd aan de onderkant van de schoorsteen. De ene kant van de scharnier zit aan de schoorsteen, en de andere schroef je aan het dak.

  Lees in deze blog alles over het monteren van een prefab schoorsteen.

Wat is het gewicht van een prefab schoorsteen?

Een groot nadeel van een traditionele schoorsteen is het gewicht. Een traditionele schoorsteen kan wel 1.000-3.000 kg wegen. De constructie van het dak moet hierdoor een enorm gewicht kunnen dragen. Vaak wordt er daarom een extra dikke constructie en een betonplaat gebruikt. Dit maakt een traditionele schoorsteen vaak een duurdere optie dan een prefab schoorsteen.

Een prefab schoorsteen is gemaakt van licht materiaal, waardoor die constructie niet nodig is. Het gewicht van een prefab schoorsteen varieert natuurlijk met de grootte van de schoorsteen en de gebruikte materialen. Het gewicht varieert tussen de 50-250 kg.

Hoe word een prefab schoorsteen gemaakt?

Er zijn verschillende leveranciers van prefab schoorstenen, dus ik kan niet voor iedereen spreken als het gaat om hoe prefab schoorstenen worden gemaakt. Wel deel ik graag ons proces:

  1. Tekenwerk
    Eerst wordt de prefab schoorsteen volledig uitgetekend. Dit doen we om de maten, de hoek van het dak en eventuele afvoeren goed en overzichtelijk in een tekening te hebben.

  2. CNC-freesmachine
    Het tekenwerk wordt in onze CNC-freesmachine gezet. Deze machine leest de tekening en freest de schoorsteen precies op maat uit. Hierdoor zitten doorvoeren, hoeken en het lood altijd op de juiste plek. De verschillende onderdelen worden vervolgens aan elkaar gelijmd en geschroefd.

  3. Spuiten
    Dit geheel gaat naar de spuiterij. De vloeistof die wij op de schoorsteen spuiten, maakt de schoorsteen waterdicht en brandwerend. Dit zorgt er ook voor dat de schoorsteen nog steviger wordt.

  4. Lood
    De CNC-machine heeft al sleuven gemaakt waar het lood in moet. Bij de loodafdeling lijmen wij het lood in de sleuven. Hier brengen wij ook de hijsvoorzieningen en de installatievoorzieningen aan.

  5. Afwerking
    De schoorsteen wordt afgewerkt door deze te beplakken met steenstrips, te spachtelen of te keimen.

  6. Laatste afwerking
    Afhankelijk van het type schoorsteen, wordt er een schoorsteenkap opgezet, wordt de schoorsteen gevoegd en geïmpregneerd, krijgt de bovenkant een extra coating, etc.

Bekijk in deze video een snel overzicht hoe prefab schoorstenen worden gemaakt. 

 

Kosten van een prefab schoorsteen

Zoals hierboven beschreven zijn er eindeloos veel mogelijkheden voor prefab schoorstenen. Hierdoor zijn er ook veel prijsverschillen. Een vrij gemiddelde schoorsteen kost tussen de €2.000 tot €2.500,-.

De prijs van een schoorsteen wordt het meest beïnvloed door:

  • Grootte 
  • Materiaal 
  • Plaatsingskosten

Om dit verder uit te leggen hebben wij deze blog geschreven: Klik hier.

Wie leveren prefab schoorstenen in Nederland

Dit zijn de leveranciers van prefab schoorstenen in Nederland:

*zijn wij namen van leveranciers vergeten? Laat het ons gerust weten!

Wat is de beste prefab schoorsteen voor mij?

Je weet nu waarvan een prefab schoorsteen gemaakt is, waar je ze kan kopen, wat het kost, enzovoort. 
Exclusieve Schoorstenen heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met verschillende vormen, maten, afwerkingen en materialen. We weten dus goed wat kan, en wat fout kan gaan. Hierdoor weten wij als geen ander hoe belangrijk het is dat er bijvoorbeeld geschikte materialen worden gebruikt. 

Exclusieve Schoorstenen is er van overtuigd dat de enige 2 geschikte materialen die voor body's worden gebruikt PET-schuim en RVS zijn. Dit is belangrijk voor jouw als vakman binnen een bouwbedrijf of aannemer omdat je niet op garantie-klussen zit te wachten. 

Vraag direct een offerte aan of lees dit artikel over de voor- en nadelen van prefab schoorstenen.