Overslaan naar inhoud

Meest gestelde vragen over prefab schoorstenen (met extra bonus)

Een prefab schoorsteen is een vrij nieuwe innovatie. Nog niet iedereen kent het, en weet er alles van. In deze blog beantwoord ik de 19 meest gestelde vragen die ik krijg of prefab schoorstenen.

Exclusieve Schoorstenen heeft al meer dan 10.000 prefab schoorstenen geleverd en beantwoord deze vragen dagelijks.
Staat jou vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!

Vraag 1: Hoe wordt een prefab schoorsteen gemaakt?

De prefab schoorsteen wordt eerst volledig uitgetekend voor nauwkeurige maatvoering en dak-hoek. Vervolgens verwerkt een CNC-freesmachine de tekening en snijdt de schoorsteen precies op maat, waarna de onderdelen worden gelijmd en geschroefd. Daarna spuiten wij de schoorsteen met een een waterdichte en brandwerende coating. Daarna wordt het lood in voorgefreesde sleuven gelijmd en worden hijs- en installatievoorzieningen aangebracht. De schoorsteen wordt afgewerkt met steenstrips, spachtel of keim, en afhankelijk van het type schoorsteen, voorzien van een schoorsteenkap, voegwerk, impregnering en eventueel een extra coating aan de bovenkant.

Lees in deze blog meer over hoe wij prefab schoorstenen maken. 

Vraag 2: Wat maakt een Exclusieve schoorsteen exclusief?

Exclusieve prefab schoorstenenPrefab schoorstenen zijn tegenwoordig bij meerdere leveranciers beschikbaar, maar de kwaliteit kan sterk variëren. Een Exclusieve Schoorsteen onderscheidt zich door zijn SKG-IKOB certificering, wat garant staat voor uitvoerige tests op trek- en duwkracht, brandveiligheid en weerbestendigheid. Deze schoorstenen worden gemaakt van gerecycled PET-schuim, wat ze licht, sterk en duurzaam maakt. Bovendien gebruikt Exclusieve Schoorstenen brandwerende coatings en biedt het gerecyclede loodopties zoals Venuslood en Leadax. Met een 3D-ontwerp en CNC-freesmachine wordt elke schoorsteen nauwkeurig geproduceerd en eenvoudig te monteren met een speciaal ontwikkeld aluminium profiel. Exclusieve Schoorstenen werkt samen met toonaangevende bouwmaterialen handelsbedrijven en biedt gegarandeerde kwaliteit voor langdurige bouwprojecten. Lees hier een uitgebreide blog over wat onze schoorstenen exclusief maakt.

Vraag 3: Wat is de levertijd van een prefab schoorsteen?

De levertijd van een prefab schoorsteen is 4-6 weken. Lees in deze blog wat er in de tussentijd gebeurt. 

Vraag 4: Wat is een overzetschoorsteen?

Overzetschoorsteen prefabEen overzetschoorsteen is een efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor het renoveren van versleten schoorstenen. In plaats van de oude schoorsteen te verwijderen, wordt een nieuwe schoorsteen als een extra laag over de bestaande geplaatst. Dit biedt extra isolatie en verlengt de levensduur van de schoorsteen. Het proces begint met het nauwkeurig opmeten van de oude schoorsteen, waarna in de fabriek een perfecte replica wordt gemaakt die over de oude schoorsteen wordt gehesen. Dit zorgt voor minimale verstoring en een schoorsteen die weer als nieuw is, met een garantie van tien jaar. Bovendien worden duurzame materialen zoals minerale steenstrips gebruikt om de originele uitstraling te behouden, zonder dat extra constructies nodig zijn voor de ondersteuning. Lees hier alles over overzetschoorstenen. 

Vraag 5: Moet de oude schoorsteen gesloopt worden?

Bij het plaatsen van een overzetschoorsteen kan de oude schoorsteen blijven staan. Wel kan het zijn dat er uitstekende delen verwijderd moeten worden.

Vraag 6: Kan ik als particulier een prefab schoorsteen kopen?

Jazeker! Exclusieve Schoorstenen levert via aannemers en bouwbedrijven aan particulieren. Lees hier alle informatie die je nodig hebt om als particulier een prefab schoorsteen te bestellen. 

Vraag 7: Wat is een prefab schoorsteen?

Een prefab schoorsteen is een lichtgewicht en duurzame schoorsteen die in een fabriek wordt vervaardigd en vervolgens op het dak van een woning wordt geïnstalleerd. Dit type schoorsteen biedt een efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor bouwprojecten, doordat het op locatie met een enkele hijsbeweging geplaatst kan worden zonder de noodzaak voor zware constructies. Prefab schoorstenen worden gemaakt van hoogwaardige materialen zoals gerecycled PET-schuim of RVS, en zijn afgewerkt met steenstrips, stucwerk, of een andere gewenste afwerking. Ze zijn ontworpen om jarenlang mee te gaan. Lees hier meer.

Vraag 8: Wat kost een prefab schoorsteen?

Prijs prefab schoorsteenDe kosten van een prefab schoorsteen kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals afmetingen, materiaalkeuze en extra toevoegingen zoals een schoorsteenkap. Gemiddeld liggen de kosten voor een prefab schoorsteen tussen de €2.000 en €2.500, maar de prijzen kunnen variëren van ongeveer €1.500 voor eenvoudige modellen tot wel €8.000 voor meer complexe of op maat gemaakte opties. Een schoorsteenkap van roestvrij staal kan de prijs verder verhogen met €750 tot €1.200. Naast de aanschafkosten moet ook rekening gehouden worden met de installatiekosten, die gemiddeld tussen de €1.500 en €2.000 liggen. Hierdoor komt de totale investering in een prefab schoorsteen meestal rond de €3.500 exclusief btw uit. Lees hier meer.

Vraag 9: Welke afwerkingen zijn mogelijk bij een prefab schoorsteen?

Dit kan met bakstenen die worden gezaagd in steenstrips, minerale steenstrips, gestuct, gekeimd enzovoort.

Vraag 10: Hoe monteer ik een prefab schoorsteen?

Het correct monteren van een prefab schoorsteen begint met het voorbereiden van het dakvlak door sparingen aan te brengen en panlatten te verwijderen. Vervolgens hijs je de schoorsteen met de meegeleverde hijsogen en bevestig je deze op het dak met aluminium profielen. Zorg ervoor dat de schoorsteen waterpas staat en stevig vastzit. Breng daarna de schoorsteenkanalen aan en maak de aansluitingen waterdicht met brandwerend montageschuim. Vervolgens plaats je de dakbedekking en bevestig je het voetlood. Tot slot voeg en impregneer je de schoorsteen. Lees hier meer over het monteren van een prefab schoorsteen.

Vraag 11: Is een prefab schoorsteen brandwerend?

Ja! Exclusieve schoorstenen is de enige prefab schoorsteen leverancier die certificeringen, en documenten heeft om het aan te tonen.

Vraag 12: Meten jullie prefab schoorstenen in?

Nee. Exclusieve Schoorstenen is een fabriek, wij maken alles met de door jou opgegeven maten.
Tip: Wij hebben soms alleen maar het aantal stenen (lengte, breedte en hoogte) nodig.

Vraag 13: Moet een prefab schoorsteen geïmpregneerd worden?

prefab schoorsteenJa! Als een schoorsteen gemaakt is van steenstrips moet deze zeker geïmpregneerd worden. Zo verleng je de levensduur van de schoorsteen enorm.

Vraag 14: Kan een prefab schoorsteen op een rieten dak?

Jazeker! Neem als de schoorsteen aangesloten is op een openhaard wel vonkengaas. Dit moet voor de veiligheid en verzekering.

Vraag 15: Monteren jullie de prefab schoorsteen?

Nee. Exclusieve Schoorstenen is een fabriek, wij maken alleen de schoorsteen.
Wij hebben wel een groot netwerk van specialisten bij jou uit de buurt. 

Vraag 16: Mag een prefab schoorsteen op een monumentaal pand?

Vaak wel. Dit is per situatie verschillend, maar in veel van de gevallen is het toegestaan.

Vraag 17: Op welke dakafwerkingen kan een prefab schoorsteen toegepast worden? 

Een prefab schoorsteen kan gebruikt worden op elke dakafwerking.

Vraag 18: Wat is de levensduur van een prefab schoorsteen?

Een prefab schoorsteen heeft 10 jaar garantie. De levensduur is even lang als een traditionele schoorsteen.

Vraag 19: Is stootvoegloos/knipvoeg/snijvoeg mogelijk?

Jazeker. Alles wat voor een normale woning mogelijk is kan toegepast worden op een prefab schoorsteen.

Bonus: principetekening

prefab schoorsteenBekijk hier onze principetekening, waar je een duidelijk beeld krijgt van onze prefab schoorstenen.

Dit zijn de vragen over prefab schoorstenen die wij dagelijks krijgen. Is jouw vraag nog niet beantwoord? Neem gerust contact met ons op! Exclusieve schoorstenen heeft al meer dan 10.000 schoorstenen geleverd, heeft als enige certificaten om de kwaliteit te garanderen en levert aan de grootste bouwmaterialenhandelsbedrijven van Nederland. Hierdoor weten wij alles over prefab schoorstenen.